Omgeving

Tijdens een verblijf bij B&B Stiens hoeft u zich niet te vervelen. In en om Stiens zijn er namelijk tal van activiteiten te ondernemen en bezienswaardigheden die u kunt bezoeken. Hieronder een greep uit de vele mogelijkheden. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de verschillende VVV’s, VisitLeeuwarden.nl en Friesland.nl.

In de buurt

Korenmolen De Hoop – Stiens

De windmolen De Hoop is een stellingmolen in Stiens en werd in 1853 gebouwd. Een aantal jaren werd op commerciële basis gemalen voor bakkers in de omgeving tot op nieuwjaarsdag 1992 de molen door vuurwerk afbrandde. De molen wordt nu wekelijks bediend door een groep vrijwillige molenaars. Molen De Hoop is iedere zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur vrij toegankelijk voor publiek. De molenwinkel is dan ook geopend. U kunt er meel kopen voor bijvoorbeeld de heerlijkste pannenkoeken, brood, kruidkoek, cake en niet te vergeten de speciale bakmixen.

De Grote of Sint Vituskerk – Stiens

De Grote of Sint Vituskerk in Stiens kent een geschiedenis van 900 jaar. De kerk is één van de oudste en meest karakteristieke dorpskerken in Freisland. De muren van de kerk vertellen veel over de lange en bewogen geschiedenis. De oudste delen van de kerk zijn van omstreeks 1100. Al meer dan 900 jaar lang is deze kerk bepalend voor het dorpsbeeld van Stiens.

Het is, uitsluitend in overleg, mogelijk de kerk te bezichtigen.

Barthlehiem (12 km)

In het dorpje Bartlehiem, op ongeveer 15 km van Stiens, staat een klein onopvallend houten bruggetje. In de zomer tref je hier alleen een enkel bootje, fietser of wandelaar. Maar in een strenge Elfstedenwinter is dat anders; dan is dit iconische bruggetje even het centrum van de wereld. TV-ploegen en duizenden feestvierende toeschouwers verdringen zich op en rond het bruggetje.

De Tegeltjesbrug (15 km)

De Tegeltjesbrug bestaat uit ruim vierduizend tegeltjes waarop foto’s van Elfstedenrijders staan afgebeeld. Alle portretjes samen vormen, dankzij kleurgebruik, een compositie: de beeltenis van schaatsers. De brug is een ware blikvanger in het weidse landschap tussen Lekkum en Giekerk. Niet alleen winnaars en wedstrijdrijders staan afgebeeld, maar ook duizenden tourrijders onder wie W.A. van Buren, de schuilnaam van onze Koning Willem-Alexander die in 1986 de tocht volbracht.

Sportieve activiteiten

In (noord) Friesland zijn tal van sportieve activiteiten te ondernemen. Er zijn tal van mooie fiets, wandel en vaarroutes in de buurt. U kunt uw eigen fiets meenemen, maar u kunt ook bij verschillende rijwielhandels in Stiens een fiets huren. Hieronder een kleine greep aan mogelijke sportieve activiteiten in en in de buurt van Stiens.


Pitch & Putt Golf  – Leeuwarden (15 km)
Bij Pitch & Putt Leeuwarden kunt u 18 holes (par 3) lopen. Hiervoor is geen GVB nodig. Een leuk uitje voor elk niveau; sportief & recreatief. Voor meer info: www.pitchenputtleeuwarden.nl

Golf – Leeuwarden (15 km)

Grote baan en 18 holes. Voor meer info: Leeuwarder Golfclub De Groene Ster, zie ook: www.leeuwardergolfclub.nl

Zwemmen

It Gryn  – Stiens
Met maar liefst 3 binnenzwembaden en twee peuterbaden in één overzichtelijke ruimte is zwembad It Gryn het perfecte zwembad voor jong en oud. Niet te vergeten de aanwezige glijbaan, stroomversnelling en bubbelbad. In de zomermaanden kan er daarnaast nog gebruik gemaakt worden van 2 (extra) warme buitenzwembaden met prachtige glijbanen en bijbehorende zonne- en speelweide. Zwembad It Gryn is een prachtig dagje uit voor het hele gezin! 
Mooi meegenomen: het is om de hoek van de B&B!
Meer info: www.bvsport.nl/accommodatie/61/zwembad-it-gryn

De Blauwe Golf – Leeuwarden (7 km)

Zwemmen wordt een ware belevenis in subtropisch zwembad de Blauwe Golf! Sportief een baantje trekken, spetteren in het golfslagbad of relaxen in één van de whirlpools het kan allemaal. Ook heeft de Blauwe Golf twee spetterende, interactieve glijbanen. Naast de binnenzwembaden kunt u een kleurtje opdoen onder de zonnebank of sporten en spelen op onze speelweide. Zwembad de Blauwe Golf is een dagje uit voor het hele gezin.
Meer info: www.bvsport.nl/accommodatie/60/zwembad-de-blauwe-golf

Sloepvaren

In Leeuwarden kunt u op verschillende adressen sloepjes huren. Bij Greenjoy kunt u in hartje Leeuwarden elektrische sloepen huren.

Stadswandelingen en fietstochten in Leeuwarden (8 km)

In Leeuwarden worden diverse stadwandelingen en fietstochten aangeboden. Voor meer info kijkt u op: www.historischcentrumleeuwarden.nl

10 waanzinnige wandelingen in het Friese Landschap

  1. Het Elfstedenpad
  2. Groot Friesland
  3. Bosbergroute
  4. Stad naar Wad
  5. Jabikspaad
  6. Koningspad XL
  7. Dichterspad
  8. Terpenroute
  9. Friesland Buitendijks
  10. Landgoed wandeling

Culturele activiteiten

Fries Museum – Leeuwarden

Een fantastisch museum in hartje centrum van Leeuwarden met veel mooie tentoonstellingen. Tevens is in het museum het Fries verzetsmuseum gevestigd wat ook zeker de moeite waard is om te bezichtigen.

Natuurmuseum Fryslân – Leeuwarden

Van het kleinste tot het enorme skelet van een potvis: in het Natuurmuseum Fryslân ontdek je van alles over de natuur. Er zijn steeds wisselende tentoonstellingen en een uitgebreid programma met diverse activiteiten zorgen ervoor dat er altijd iets nieuws te beleven is.

Boomsma Beerenburg museum – Leeuwarden

 In het hart van de stad ligt het Beerenburg museum van Boomsma. In de ambachtelijke distilleerderij, welke helemaal teruggebracht is in de stijl van de jaren dertig, wordt door middel van een interactieve film verteld over de oorsprong van Boomsma Beerenburg en hoe deze gemaakt wordt.

Stadsschouwburg De Harmonie – Leeuwarden

De Harmonie is de stadsschouwburg en conctertzaal van Leeuwarden en staat in de top vijf van grootste schouwburgen van Nederland. Het is het podium geweest voor topstukken als Ciske de Rat en Slava’s Snowshow. Daarbij was De Harmonie ook het culturele hart van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van 2018. Het gebouw heeft drie theaterzalen, drie kleinere vergaderzalen en twee grote foyers. De grootste zaal biedt maximaal ruimte aan duizend bezoekers.

Filmhuis – Leeuwarden

Het Filmhuis is gevestigd in het Fries Museum. Film in Friesland is de overkoepelende organisatie van Slieker Film in Leeuwarden, het Noordelijk Film Festival en het Fries Film Archief. De doelstelling van Film in Friesland is het bevorderen en in stand houden van de filmcultuur in Friesland, met name kunstzinnige en cultureel-maatschappelijk belangrijke films.

Neushoorn – Leeuwarden

Neushoorn is een bijzondere plek in hartje Leeuwarden waar popcultuur, onderwijs en cultuurproducties samenkomen. Een locatie met twee concertzalen, een café en state of art licht & geluid.

Zalen Schaaf – Leeuwarden

Zalen Schaaf is van oudsher “het muziekpaleis” van Leeuwarden. In Zalen Schaaf zijn met grote regelmaat fantastische optredens te bezoeken en… voor elk wat wils!

Bioscopen in Leeuwarden

Naast een Filmhuis beschikt  Leeuwarden over een twee Pathé bioscopen. Een nieuwe grote locatie van Pathé is momenteel in aanbouw.

Kazemattenmuseum – Kornwerderzand (kop Afsluitdijk, 44 km)

Enkele kilometers uit de Friese kust liggen de beroemde kazematten van Kornwerderzand op de Afsluitdijk. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten zo’n 17.000 Duitsers tegen te houden. Een verhaal om trots op te mogen zijn en dus zeker de moeite waard om een bezoek te brengen!

Afsluitdijk Wadden Center – Kornwerderzand (kop Afsluitdijk, 44 km)

Op Kornwerderzand staat een opvallend gebouw. Het Afsluitdijk Wadden Center. Het is dé plek waar je van alles te weten komt over de geschiedenis en de toekomst van de Afsluitdijk. Maar ook waar je het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, de unieke Vismigratietivier en het IJsselmeergebied op een perfecte manier kunt beleven. Het Afsluitdijk Wadden Center is prima in combinatie met het Kazemattenmuseum te bezoeken.

De Wereldberoemde Elfstedentocht  van Friesland

De Elfstedentocht is een bijna 200 kilometer lange tocht die u de mooiste plekjes van onze provincie laat zien. De schaatstocht is de bekendste van alle uitvoeringen die er gedaan wordt en niet voor niets de titel‚ ’’De Tocht der Tochten’’ heeft gekregen. Alle elf steden van klein tot groot hebben hun eigen karakter en bezienswaardigheden, wat dan ook zeker de moeite is om deze steden te bezoeken. De Elfsteden in volgorde van start tot finish (schaatsroute) route zijn:

Leeuwarden – Sneek – IJlst – Sloten – Stavoren – Hindeloopen – Workum – Bolsward – Harlingen – Franeker – Dokkum.

De Elfstedentocht is (prima) op 1 dag met de auto en motor te doen.

Nationaal Park Lauwersmeer (40 km)

In het Lauwersmeergebied vind je een uitgebreid netwerk van fietspaden. In het Ballastplaatbos en het zuidwestelijk gelegen Kollumeroord kun je prachtig fietsen. Verder is het fietspad over de Ezumakeeg een aanrader, net als de – net buiten het Nationaal Park gelegen – Marnewaard. Let op: soms is het militaire oefenterrein afgesloten, i.v.m. schietoefeningen. Dit is ter plekke ook duidelijk aangegeven.

Voor de meer getrainde fietser is het Rondje Lauwersmeer een aanrader. Deze route van zo’n 43 kilometer rond het Lauwersmeer brengt je op de mooiste plekjes van het Nationaal Park

De Waddeneilanden

Zand in je onderbroek, krantje lezen bij windkracht 4 en cocktails drinken in de duinen. Voor het gevoel van vrijheid hoef je niet naar de Caraïben. Het is gewoon hier, in de Friese voortuin die ook wel bekend staat als het bijzonderste stukje UNESCO Werelderfgoed: De Wadden. Vijf eilanden en een uitgestrekte kust voor jou om te ontdekken. Een dynamisch gebied waarin je heerlijk tot jezelf kan komen, inspiratie op kan doen voor de mooiste plannen of gewoon lekker even weg kan dromen.

Dagje Ameland? Ameland is voor Stiens het dichtstbijzijnde Waddeneiland, de boot vertrekt en komt uiteraard ook weer aan in Holwerd. Holwerd ligt op ca. 22 kilometer van Stiens. Met de boot is het slechts 45 minuten varen naar het mooie Ameland. Op Ameland kunt u heerlijk een dagje luieren op het strand of het eiland rond fietsen en/of wandelen. Vergeet zeker niet om een Nobeltje te drinken, want dat is bijna het nationale drankje van het eiland.

Desgewenst kunnen wij u (tegen kleine vergoeding) brengen naar en halen van de boot!